Párolóedényes recept következik. A párolóedény alsó részében vele együtt készíthetünk kínai kelt, brokkolirózsákat vagy vékonyka sárgarépákat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 15 dkg hosszúszemű rizs
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál újhagyma
  • 1 evőkanál rizsecet vagy almaecet
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • 1 tojásfehérje

Japán húsgombócok

Tegyük a megmosott rizst egy kis lábasba, öntsünk rá két decinyi vizet, majd kis lángon pároljuk meg. Ha elkészült, villával lazítsuk fel, és hagyjuk kihűlni.

Tegyük a darált húst egy nagy tálba, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a reszelt fokhagymát, a finomra összevágott újhagymát, a rizsecetet, a szójaszószt, a szezámolajat és az étkezési keményítőt. Daráljunk rá kevéske borsot, és ha szükséges, enyhén sózzuk meg. Az egész masszát jó alaposan keverjük össze, majd formázzunk belőle vizes kézzel diónyi gombócokat.

Verjük fel egy tálban villával a tojásfehérjét, majd mártsuk bele a kiformázott gombócokat. Tegyük át a megfőtt rizsbe, és hempergessük meg benne. Tegyük át a rizses golyókat párolóedény rácsos részére, majd forró gőzben pároljuk 15 percig.

Ha elkészült, tálaljuk tányérokra, melléje kis tálkákban édes chili paprikát vagy szójaszót kínáljunk.