Igazi könnyű nyári előétel, egy-egy maréknyi ropogós és friss salátával. Akár vacsorára is húsmentes napokra.

Hozzávalók:

  • 2 db közepes méretű cukkini
  • 5-6 szem közepes nagyságú paradicsom
  • 4 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg trappista sajt
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt fehérbors

Tésztához:

  • 1 pohár liszt
  • 30 gramm vaj
  • 60 gramm krémsajt
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál víz

 

Egy keverőtálba tegyük a lisztet, sózzuk, majd daraboljuk bele a vajat és a krémsajtot. Kezünkkel morzsoljuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a tojás sárgát és a vizet. Gyúrjuk össze, pihentessük egy órát hűtőben.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt piteformát.

A cukkiniket és a paradicsomokat vágjuk fél centis szeletekre, váltakozva kissé eldöntve, hogy egymást fedjék, töltsük meg vele a formát. Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal és sóval. Keverjük jól össze, majd töltsük fel vele a piteformát. Szórjunk rá kis kockákra összevágott trappista sajtot. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig, míg a tejszínes tojás meg nem szilárdul és szép pirosra nem sül.

Ha elkészült, szeleteljük fel, friss, ropogós salátalevelekkel tálaljuk.