A túrótól a pogácsa sokkal puhább marad. Ezt a pogácsát nővéremnek készítettem még a nyáron Olaszországban. Nosztalgiáztunk egy picit.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • fél csomag szárított élesztő
  • 35 dkg vaj
  • 1 pohár tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojássárgája
  • reszelt sajt

Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk rá a szárított élesztőt, majd ízesítsük sóval. Vágjuk bele kis darabokra a hideg vajat, majd gyors mozdulattal, nehogy a vaj a kéz melegétől elolvadjon, morzsoljuk jól össze. Tegyük hozzá a túrót és a tejfölt, és az egészet gyúrjuk közepesen kemény tésztává. Formázzunk belőle kis cipót, tegyük egy liszttel meghintett deszkára és hagyjuk kelni fél órát. Utána nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, tetejét késsel vékonyan vagdossuk be, kenjük meg tojássárgájával, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

Tegyük sütőlemezre, szórjuk meg reszelt sajttal, hagyjuk még 15 percig kelni. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon körülbelül 15-20 percig addig süssük, míg aranysárga nem lesz.