Amerikában a palacsintát vastagabbra és kisebbre sütik. Én a tésztájába mákot kevertem, és hozzá szederből passzíroztam szószt. Nagyon finom lett, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 175 gr liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 maréknyi szeder
  • félmaréknyi darált mák
  • pár evőkanál vaj

Öntethez:

  • 40 dkg szeder
  • fél citrom leve
  • 3-4 evőkanál porcukor

Szórjuk egy keverőtálba a lisztet, a darált mákot, porcukrot, sütőport, üssük rá a tojást, ízesítsük sóval, majd öntsük bele a tejet. Habverővel vagy fakanállal keverjük simára. Ha a tésztát simára kevertük, forgassuk bele a félmaréknyi szedret.

Hevítsünk fel egy evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd kanalazzunk a tésztából egy-egy evőkanálnyi halmokat. Közepes lángon süssük az egyik oldalát két percig, majd lapátkanál segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük pirosra. Minden adag után tegyünk egy kevéske vajat a serpenyőbe.

A szószhoz tegyük egy tálba a megmosott szedret, csorgassunk rá a citromléből, ízesítsük sóval, majd kézi mixerrel pürésítsük. Passzírozzuk át finomlyukú szűrőn, hogy a kellemetlen magok ne kerüljenek a szószba. Az átpasszírozott szószba tehetünk még egész szederszemeket.

Tálaljunk pár palacsintát egymás tetejére egy kis tányéron, majd az egészet alaposan csorgassuk meg a szederszósszal.