Egy különleges dió-körtés kenyér receptjét ismertetem.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 4 db tojás
  • 15 dkg dió
  • 25 dkg liszt
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 3 egész körte

Elkészítése:

Tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz.

Szórjuk a vajas keverékbe a fűszereket, egyenként üssük bele a tojásokat is, majd alaposan keverjük össze. Kis adagokban kanalazzuk hozzá a liszt, a keményítő és a sütőpor keverékét is.

Fakanállal keverjük hozzá a kis darabokra tört marcipánt, az egészben hagyott diót és a meghámozott és felkockázott körtéket is.

Töltsünk meg a masszával egy tégla alakú, körülbelül 2 liter űrtartalmú, vajjal kikent és liszttel megszórt sütőformát. Vigyázzunk, csak háromnegyedig töltsük, mert sütéskor kifolyhat belőle.

Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 40-45 percig. Mielőtt kivennénk, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.

A süteményhez felhasználhatjuk a megmaradt marcipánfigurákat, és a csokoládéval bevont marcipános desszerteket is. Elég, ha nagyobb, körülbelül egy centis darabokra tördeljük a marcipánt, és úgy keverjük a körtés masszához.