Igazi kényeztető csokoládés nyalánkság. Most, amikor hideg van, kívánjuk a töményebb édességeket. Ezt a töménységet ellensúlyozni tudjuk a körtével, persze ha nyakon öntjük a karamellszósszal, jobban bűnbe eshetünk.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett körte
  • 20 dkg keserű csokoládé
  • 25 dkg cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 18 dkg liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg őrölt dió
  • 4 evőkanál tej
  • 25 dkg vaj

Karamellszószhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk négyfelé és hasítsuk ki a magházát. Ha túl nagyok a negyedek még vágjuk hosszában kétfelé.

Tegyük az összetört csokoládét egy kis lábasba, majd a lábast tegyük vízgőz fölé. Párszor megkevergetve olvasszuk fel.

A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Utána egyenként keverjük hozzá a tojásokat, kanalazzuk bele a sütőporral, kakaóval összekevert lisztet. Dolgozzuk hozzá a tejet, az olvasztott csokoládét és a darált diót. Öntsük a masszát egy nagy tepsibe, egyengessük el a tetejét simára, majd nyomkodjuk bele szép sorjában a körtecikkeket.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk, szúrjuk meg fogvájóval, és ha nem ragad a tészta rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a sütemény.

Az elkészült desszertet vágjuk kockákra, tetejét szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg a karamellszósszal. Mellé kanalazhatunk még fagylaltot.

A karamellszószhoz szórjuk a cukrot egy kis lábasba, majd pirítsuk aranybarnára. Tegyük bele a vajat, keverjük jól el, és öntsük fel a tejszínnel. Kis lángon addig forraljuk, míg a karamell teljesen el nem olvad.