Az indiai konyha sokféle fűszerkrémet használ az ételek ízesítésére. Önmagában tömény, de ha sütés előtt bekenünk vele hal- vagy hússzeleteket, egy új ízvilágot tudhatunk magunkénak.

Használhatjuk rizses és tésztás ételek feljavítására, de a szendvicskrémeket is megbolondíthatjuk vele. Egy-két kanállal dobhatunk a curry-s lábasba is. Ettől még a bárányok (sültek) sem hallgatnak.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 evőkanál fekete mustármag
  • 1 teáskanál római köménymag
  • 2 darab friss zöld chili paprika
  • 2 darab piros chili paprika
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 evőkanál só
  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 3 dl fehér borecet
  • 8 darab zöldcitrom

 

Egy serpenyőbe öntsük az olajat, forrósítsuk fel, majd tegyük bele a fűszermagokat. Hevítsük addig, míg a magok táncolni nem kezdenek. Keverjük bele a vékony szeletekre vágott chillit és a vöröshagymát, valamint a paradicsompürét, majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a félbevágott és felszeletelt zöldcitromot és a többi alapanyagot is. Állandó kevergetés mellett, kis lángon körülbelül 30 percig főzzük.

Ha elkészült, forrón töltsük tisztára mosott, kisméretű befőttes üvegekbe, majd azonnal zárjuk le, és fordítsuk fejre. Pár perc elteltével máris tehetjük az éléskamránkba, így tartósítószer nélkül készíthetjük el.