Az alapja alma, az áfonya adja a karaktert, a fokhagyma, a szegfűbors  és a gyömbér pedig az ellenállhatatlan zamatot.

Hozzávalók:

  • 70 dkg savanykás alma
  • 35 dkg friss vörösáfonya (vagy 10 dkg aszalt)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 diónyi friss gyömbér
  • 8 szem szegfűbors (használhatunk szegfűszeget is)
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl vörösborecet
  • 15 dkg barnacukor
  • chili paprika

Hámozzuk meg az almát, magházát vágjuk ki, majd vágjuk egy centis darabokra. Hasonló nagyságúra aprítsuk a vöröshagymát, majd tegyük egy nagy lábasba.

Adjuk hozzá az almakockákat, a megmosott vörösáfonyát, a vékony csíkokra felmetélt meghámozott gyömbért, szórjuk rá a szegfűborsot, sót, cukrot, tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát, és ízlésünk szerinti mennyiségű chili paprikát.

Tegyük fel az alapanyagokkal teli lábast a tűzre, majd állandóan kevergetve főzzük legalább fél órán keresztül. Ha már a fűszeres lekvárunk kezd sűrű lenni, öntsük bele a vörösborecetet, majd főzzük vele még öt percig.

Töltsük a még forrásban lévő cutney-t tisztára mosott kis űrtartalmú lekvárosüvegekbe, azonnal zárjuk le a fedelével, és állítsuk öt percig fejre. Így nem kell tartósítószert használnunk a tárolásához. Öt perc elteltével már szépen be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Nagyszerű kiegészítő a karácsonyi pulykasülthez, grillezett pecsenyékhez, zöldségekhez. A vörösáfonya chutney-t szépen becsomagolva ötletes és saját készítésű ajándékkal lephetjük meg szeretteinket.