Az otthon készített sütőtöklének nincs párja. Egyszerű az elkészítése és kicsik-nagyok szeretik.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • fél citrom leve
  • 1 db egész fahéjrúd
  • 10-15 dkg cukor

 

Hámozzuk meg a tököt, majd a belsejében lévő magokat kanállal szedjük ki. Vágjuk fel kisebb darabokra, és tegyük egy fazékba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Tegyük bele az egész fahéjat, majd főzzük húsz percen keresztül.

 

Ha a tök teljesen megpuhult, szedjük ki a fazékból a fahéjrudat, majd kézi mixer segítségével pürésítjük össze. A kész tökpürét passzírozzuk át finomlyukú szitán, és öntsük vissza a főzőedénybe. Tegyük hozzá a cukrot, a citromlevet, és ha nagyon sűrűnek ítéljük, öntsük hozzá még vizet. Forraljuk újra fel, majd töltsük jól zárható befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, állítsuk fejre öt percig, és máris betehetjük az éléskamránkba.