A levendulát nyáron nem csak molyűzésre és illatosításra használhatjuk, hanem pikáns fűszerkeveréket is összeállíthatunk belőle.

Franciaországban a következő kombinációban használják frissen sültekhez, grill húsokhoz, salátákhoz: 

  • 1 ek szárított bazsalikom
  • 1 ek szárított majoránna
  • 1 ek borsikafű
  • 1 ek kakukkfű
  • 2 ek narancshéj
  • 1 morzsolt babérlevél
  • 1 ek levendula
  • 1 ek édeskömény

Ha bátrak vagyunk magában is kipróbálhatjuk virágait:

  • A lila virágok jól mutatnak desszertek, hűsítő italok díszeként (pl. citromszorbettel kiváló)
  • A friss vagy szárított virágot keverhetjük tejszínhabba, amit aztán friss gyümölcsre téve tálalhatunk
  • Száraz fehér bort vagy pezsgőt is ízesíthetünk levendulával: egy-két hajtást áztassunk az italba néhány percre
  • A levendulavirág forrázata hatásos nyugtatószer, segít álmatlanság és ideges gyomorpanaszok esetén is egy - két levendulahajtást elrejthetünk a porcukorba is, egy-két hét alatt összeérnek az ízek és az illatok (az új aromák kedvelőinek akár izgalmas ajándék is lehet)
Almaecetbe áztatva magbolondíthatjuk salátaönteteinket