Sokan kérnek tőlem hagymalekvár receptet. Most elkészítettem az RTL Klub Reggeli című műsorában. Saját szájízzel, csipkebogyólekvárral dobtam fel. Nem sok maradt belőle, úgy tartom, főzök be még egy adaggal.

Hozzávalók:

  • 1 kg lilahagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 dl balzsamecet
  • 3-4 evőkanál csipkebogyólekvár

Lilahagymalekvár 

Vágjuk a magtisztított hagymát félbe, majd a szeleteljük vékony fél karikákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasba, majd tegyük bele a felvágott hagymát. Közepes lángon pirítsuk addig, míg a hagyma szép barnára nem párolódik. Öntsük rá a cukrot, sózzuk meg, és tegyük bele a lekvárt. Állandóan kevergetve pároljuk még tíz percig, utána öntsük rá a balzsamecetet. Rotyogtassuk még pár percig, után szedjük át tisztára mosott lekvárosüvegekbe. Zárjuk le jól és állítsuk félre öt percig.

Aki szereti készítheti vörösborral, a lepirítás után kell hozzáönteni pár kortyot a száraz vörösborból.

Remekül kiegészíti a pástétomokat, sajtokat, de tálalhatjuk puliszkára, vagy grillezett húsok, sajtok mellé is.