Itt az uborkaszezon, most kell finom savanyúságot eltenni télire. Anyukám a kertjében minden évben ültet egy sor uborkát. A gondoskodás eredménye heti kétvödörnyi zsenge, apró, eltennivaló uborka.

Ő már besavanyította a télirevalót, a maradékot nekem és a szomszédoknak szétosztja. Saját jól bevált savanyúságlevével teszem el minden évben ezeket az apró uborkákat, el is fogy a tavasz kezdetéig. Kertjükben terem még savanyításra alkalmas zöldségféle, így jutott az üvegembe még felszeletelt cukkini, és zöldparadicsom.

Hozzávalók:

  • 1,5 liter víz
  • 3-4 evőkanál só
  • 3 dl 20%-os ecet
  • 17-18 evőkanál cukor
  • 3 késhegynyi kénpor
  • 3 csokor kapor
  • 3 teáskanál mustármag
  • 30 szem egész bors
  • 3 kg apró méretű uborka

 

Mossuk meg jól az uborkákat, a végeinél található leszáradt virágokat törjük le. Szórjunk nagyobb befőttes üvegek aljába egy-egy teáskanálnyi mustármagot, és kb. 10 szem egész borsot. Tegyük bele a megmosott kaprot, majd szép sorjában állítgassuk egymás mellé az uborkákat.

Öntsük egy fazékba a vizet, tegyük hozzá a sót, a cukrot és öntsük bele az ecetet, és forraljuk fel.

Az uborkákkal megtöltött üvegek tetejére tegyünk egy késhegynyit a borkénből, majd öntsük fel a még forró ecetes lével. Zárjuk le jól az üvegeket, és szépen sorakoztassuk be a spájzunk polcaira.

Ez a mennyiség körülbelül három nagyobb (1700 ml) befőttes üveghez elegendő.

 

A savanyúságot elkészíthetjük vegyesen apró cukkinivel, zöldparadicsomokkal és paprikákkal is. Ha a cukkiniből túl sok teremne a kertünkben, akkor szeleteljük fel fél centis vékonyságúra, és ezzel töltsük meg a befőttesüvegeket. Cukkiniből is remek savanyúság készíthető.