A rebarbara egy olyan tavaszi zöldség, amit gyümölcsként lehet felhasználni, és pikáns ízt ad az ételeknek. Nagyon gyorsan megfő a finom epres rebarbaralekvár, érdemes kipróbálni. Kevés cukor kell csak hozzá, úgyis isteni finom lesz.

Hozzávalók: 2 kg rebarbara, 1 kg eper, 20-30 dkg cukor, 1 diónyi friss gyömbér, fél citrom leve, 1 teáskanál pektin

Mossuk meg alaposan a rebarbaraszárakat, majd vágjuk egy centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba és adjuk hozzá a feldarabolt eperszemeket. Szórjuk rá a cukor felét, reszeljük bele a gyömbért, majd kezdjük el főzni. Forrástól számítva főzzük legalább 10 percig, majd a maradék cukorral összekevert pektin is adjuk hozzá. Ízesítsük citromlével és jól forraljuk ki.
A forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre legalább öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez.

A lekvárt cukormentesen is elkészíthetjük, használjunk ekkor sztíviát.

Desszert ajánlat: kis üvegedényekbe rétegezzünk összetört mandulás vagy zabkekszet, gyömbérrel és juharsziruppal elkevert görög joghurtot és az epres rebarbaralekvárt. A tetejét díszíthetjük citromfűvel vagy mentával.

Nézd meg a FEM3 Café videóját!

 

Második rész!