Mihez jó a szilvachutney? Csirkéhez, bárányhoz, pulykához és még sorolhatnám...

Hozzávalók: 675 g szilva, 2 evőkanál friss gyömbér, 100 g mazsola, 350 g zöldparadicsom, 50 g fokhagyma, 2 evőkanál curry, 450 g barnacukor, 1 teáskanál só, 450 g vöröshagyma, 450 ml borecet, 1 db chilli paprika

A gyümölcsöket és a zöldségféléket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, cukrot, sót. Feltesszük főni, és állandó keverés mellett kb. 45-50 percig főzzük. Befejezésképp hozzátesszük az ecetet és még 5 percig főzzük. Steril befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejre állítjuk. Hűvös, száraz helyen évekig eltartható.


Mihez jó a szilvachutney?

Csirkés palacsintához

Készítsünk a szokásos módon palacsintát, kicsit sűrűbbre, hogy vastagabb legyen, és az érdekesség kedvéért keverjünk a tésztába egy kis curryport is.

A csíkokra vágott csirkemellet fűszerezzük szójaszósszal, durvára őrölt borssal, majd hagyjuk a hűtőben érlelődni két órán át. Nagy serpenyőben, kevés felhevített Rama-n

hirtelen süssük meg. A sütés vége felé adjunk hozzá szilvachutneyt, és még így is pároljuk egy-két percig.

A csirkés töltelékkel töltsük meg a palacsintákat, és forrón, chutneyval kínáljuk a vendégeinket.

Rozmaringszálon grillezett bárányhoz

A megtisztított bárányhúst tegyük egy tálba, majd fűszerezzük fokhagymával, durvára őrölt borssal és egy kevés sóval. Adjunk hozzá egy-két evőkanál szilva chutneyt, majd tegyük a hűtőbe pár órára.

A pácolt húsokat fűzzük rozmaringszálakra. Tehetünk közé szeletelt citromot és narancsot is. Faszén felett süssük pirosra. Készíthetjük csirkéből, pulykából és sertés-szűzből egyaránt.

Faszén helyett serpenyőben is pirosra süthetjük. Köretként rozmaringos burgonyát, mentás kuszkuszt kínáljunk hozzá.

Chutneyval töltött pulykamellhez

Nagy szelet pulykamelleket klopfoljunk ki, fűszerezzük őrölt gyömbérrel és őrölt borssal. A szeletek közepére tegyünk egy-két evőkanál szilvachutneyt és egy nagyobb szelet trappista sajtot. Göngyöljük fel, majd mártsuk liszttel felvert tojásba, és durvára darált dióba panírozzuk, ezek után forró olajban süssük aranysárgára. Burgonyapürével körítsük.