Már kisgyermek koromben is megmásztam minden magas fát. Nagyanyám nemtetszését úgy fejezte ki ennek a rosszcselekedetnek, hogy papucsával jó nagyot suhintott a fenekemre.

Nem használt. Utazásaim során sokféle magas építménnyel találkoztam, többnyire ezek tetejére fel is jutottam. Most megmutatom nektek ezeket az építészeti remekműveket.

Toronymagasan

Oriental Pearl TV and Radio torony, Shanghai

Az Oriental Pearl (Kelet Gyöngye) tv-tornyot 1995 májusában avatták fel. 468 m magas, így Ázsia legmagasabb építménye, de a világon is a 3. helyen áll. 11 különféle átmérőjű gömb alkotja, amelyek mintha egymás után fel lennének fűzve. Innen kapta a nevét is, mivel tervezőjét egy gyöngysor ihlette.

Toronymagasan

Egri Minaret

A faragott homokkőből épült torony tizennégyszög alaprajzú és 40 m magas. Európa legészakibb török kori emléke. A keleti oldalához épített dzsámit városrendezési okokból 1841-ben lebontották. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez, a kősüveg hegyét félhold és kereszt díszíti. 350 év után, 1997-től, az egri nyári rendezvénysorozat keretében ismét megszólal a müezzin éneke a minaretből. Az országban található három álló minaret közül ez van a legjobb állapotban, és ez a legmagasabb.

Toronymagasan

TV-torony, Pécs

Misina tetőn áll a 176 méter magas TV-torony. Körkilátójából messze elláthatunk szép időben. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai dombságot, messzebb a Villányi hegységet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek magasodik.

Az éttermi szint kis tárlatán a Mecseki dinoszaurusz életnagyságú szobra és megkövesedett lábnyoma, a hegység kőzetei, megkövült növények, bányászattörténeti emlékek és a Mecsek terepasztala is várja a látogatókat.

Toronymagasan

Ulun Danu Templomegyüttes, Bratan tó, Bedugulban, Indonézia

A Bratan tó Bali északi, festői szépségű részén, Lovinától 20 kilométerre fekszik. Candi Kuning település alatt a tó egyik szigetén áll a Pura Ulun Danu templom. A 11 tetős merut ( szent helyet ) Dewi Danunak, a tenger és tavak istennőjének állítatta Mengwi királya 1663-ban. A tavat szentként tisztelik, mivel úgy tartják, hogy a vize mágikus erejű.

Toronymagasan

A párizsi Eiffel torony

Az 1889. évi párizsi világkiállításra készült, Gustave Eiffel által tervezett torony Párizs egyik legfőbb nevezetessége. 324 méteres magasságával évtizedekig a világ legmagasabb építménye volt. 3 emelet látogatható. Szép idő esetén a város teljes panorámája elénk tárul.

Toronymagasan

Jose Martí emlékmű, Havanna, Kuba

José Martí Emlékmű 109 magas tornya és 18 méter magas szobra uralja a teret Havannában a Forradalom terén. Napjainkra Havanna legtöbb épülete gyakorlatilag romos állapotba került, szinte mindet teljesen fel kellene újítani. Ennek ellenére Havanna különös vonzerővel, hangulattal bír. Havannában igen barátságos emberek élnek, a világ egyik legvendégszeretőbb városa. Minden évben júliusban, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján rendezik meg a havannai karnevált, amely tulajdonképpen egy hatalmas, az egész városra kiterjedő fiesta, ahol a résztvevők másnap reggelig mulatnak a Malecónon.

Toronymagasan

A londoni Big Ben

A parlament óratornya, a híres Big Ben London egyik legnépszerűbb látványosságának számít. A Parlament a Westminster apátsággal együtt az UNESCO Világörökség részét képezi.

Toronymagasan

CN Torony, Toronto, Kanada

A CN Tower-t 1973 és 1976 között építették a kanadai Torontóban, az ottani ipar erősségének demonstrálása céljából. Építése idején a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt a maga 553 méteres magasságával, amely címet 2007-ig meg is tartott. A tornyot 1537 munkás heti öt napban, napi 24 órban építette meg 40 hónap alatt. 351 m-es magasságban helyezték el a gömb alakú, forgó éttermet. Az itt étkező vendégekkel a padló 72 perc alatt körbefordul, hogy zavartalanul élvezhessék az alant elterülő város és az Ontario-tó látványát. Az étteremben közel 500-féle kitűnő bor között válogathatunk. Szintén itt találhatjuk az 'Art Gallery of Onto'-t, ahol emléket vásárolhatunk. 447 méteres magasságban lévő 'Sky Pod'-ba külön lift visz fel, külön jegy ellenében. Innét látható a várost körülvevő régió, tiszta időben a látótávolság 160 km is lehet (a Niagara-vízesést is láthatjuk). A torony 6 db üvegfalú gyorslifttel van felszerelve, a kabinok 22 km/h sebességre gyorsulnak fel. Évente 2 millió turista látogatja meg Toronto jelképének is számító tornyot.

Toronymagasan

Jin Mao Tower, Kína

A Shanghaiban található 421 méter magas torony 2007-ben az ötödik legmagasabb volt a világon. A 88 emelet magas épület több irodának, bevásárlóközpontnak és egy szállodának is helyet ad. Az ősi kínai pagodákat idéző lenyűgöző átriuma egyszerre monumentális és mégis bensőséges. Luxus és tradicionális egyszerűség találkozása ez az épülettel.

Toronymagasan

Berlini TV-torony

A Berlini tévétorony  Berlin egyik legfőbb látnivalója, Németország első, Európa negyedik legmagasabb szabadon álló épülete, 368 méter magassággal. Közvetlenül a város központjában található, az Alexanderplatz és a Rotes Rathaus között. 1965 és 1969 között épült az NDK kormányának megbízásából, jelenlegi tulajdonosa a Deutsche Telekom egyik leányvállalata, a Deutscher Funkturm. Számtalan rádió- és televízióadó innen sugározza műsorát. Tagja a legmagasabb épületek világszövetségének.