Az ünnepek köüzeledtével egyre gyakrabban lesz a sütemények egyik hozzávalója a kókuszreszelék. Mit érdemes tudni a kókuszról?

A kókusz (Cocos nucifera) Dél-Ázsiából származó, ma a trópusokon mindenfelé elterjedt növény. A Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Burmában, Sri Lankán (Ceylonban) és Afrikában folyik termesztése.

A Cocos nemzetség egyetlen faját az egyik legszebb pálmának tartják. Virágai nagy, gömbös füzérvirágzatokba tömörülnek. Egy virágzatból 8-10 termés fejlődik. Termése 1-2 kg tömegű (csontár).

Kókusz

Csonthéjas termésében a kőmagot vastag rostos réteg veszi körül. A kereskedelemből mi ezt a rostos kőmagot ismerjük. Ennek belső felületére tapad a zsiradékban gazdag, szilárd táplálószövet. Folyékony belső állománya kókusztej néven ismert, enyhén opálos, fehérjében gazdag ital.

A termések hosszú ideig úszhatnak a tengervízben, így feltételezik, hogy a kontinensek közötti elterjedésében ez a természetes út is szerepet játszhatott. A lehámozott és kettéhasított kőmagot napon szárítják, és utána kifejtik a fehér táplálószövetet. Ez kopra néven kerül a kereskedelembe. Ebből kókuszzsír, őrlemények, szappan- és műanyaggyártási alapanyagok készülnek.

A növény minden részét felhasználják; törzse és levele építőanyag, rostjából szőnyegek, kötelek készülnek, a csontos termésfalból dísztárgyakat és használati eszközöket faragnak. A trópusi meleg tengerpartokon fejlődnek szépen.

Forrás: terebess.hu