Mi is kell egy jó bulihoz? Kaja, jó társaság, zene a talp alá és hangulatfokozónak hordónyi finom itóka. Ital, ami átmelegít vagy lehűt.

 Szilveszteri itókák

Aki járt már Bécsben, az valószínűleg jól ismeri a Glühweint. Télvíz idején, akár a szabadban is jólesik kortyolgatni a gőzölgő, fűszeres forralt bort.
Ha hideg van, indulásnak, kedvjavítónak kell egy kis lelket-testet is melegítő itóka. Erre legjobb recept a forralt bor.

Glühwein - forralt bor

Tegyünk egy nagy fazekat a tűzre, öntsünk bele kedvünk szerint fehér vagy vörösbort. Erre a célra nyugodtan felhasználhatjuk azokat a borokat, amiket nem szívesen fogyasztunk ételek mellé. Gondolok itt az ajándékba kapott édes, vagy félédes borokra. Személyenként számíthatunk négy deciliter bort. Fűszerezzük fahéj darabokkal, szegfűszeggel, szegfűborssal, egész koriandermaggal, citrom karikákkal és vaníliával. Ízlés szerint édesítsük cukorral. Merészebbek egy darabka erős paprikával tehetik még tüzesebbé. Ha felforrt vegyük le, tegyük egy asztalra, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd füles bögrékbe szedjük ki.

Szilveszteri itókák 

Puncs

A puncs eredetileg az angol tengerészek itala volt, amit Indiából hoztak haza, vörösborból, rumból, narancsból, ánizsból, és fahéjból  készült forró ital, amit fülespohárban szolgálnak fel. Ahány ház annyiféle változatára esküsznek készítői, egy biztos, lelke a fűszerek és az alkohol, és sok változatához használnak teafüvet is, persze létezik alkoholmentes változata is.

Egy liternyi vizet tegyünk egy lábasba, 1 evőkanálnyi feketetea levelet tegyünk egy teatojásba, majd lógassuk a fazékba. Ízesítsük 1 evőkanálnyi cukorral, szórjunk bele 1 citrom vékonyan levágott héját, 1 db csillagánizst, 2 decinyi bodzaszörpöt és 1 dl rumot. Jól forrósítsuk fel, majd tűzforrón szedjük bögrékbe.

 Szilveszteri itókák

Tojáshabos változatához fél kilónyi kockacukorral dörzsöljük le két narancs és két citrom háját, majd a lereszelt héjjal együtt tegyük egy nagy tálba. Adjunk hozzá 12 db tojás sárgáját, majd habverővel keverjük addig míg könnyű habos lesz. Kis adagokban csorgassunk hozzá hat csészényi erősre főzött forró teát, készülhet gyümölcs, vagy zöld teából is, 12 evőkanálnyi rumot, majd folytassuk még tíz percig a keverést a habverővel. Ha elkészült még melegen szedjük füles poharakba.

Alkoholmentes változatát készíthetjük úgy is, hogy a rum helyett rumaromát vagy rumízesítésű teafüvet használunk. Gyerekeknek készíthetünk alkoholmentes forró itókát is. Szűrt almaitalt forrósítsunk fel, fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjdarabkákkal, narancs és citrom héjával, majd barnacukorral tegyük édesebbé.

Szilveszteri itókák 

Püspök-ital

Éles késsel vagdaljunk be nyolc darab keserű narancs héját. Tegyük egy tepsibe és meleg sütőben 170 fokon süssük 15-20 percig. Szedjük át egy tálba, vágjuk át keresztirányban a húsát is, majd öntsünk rá annyi édes bort, hogy jól ellepje. Tegyük meleg helyre egy éjszakán keresztül, hogy jól kioldódjon a narancs minden aromája, majd másnap nyomkodjuk ki teljesen a narancsokat. Ízesítsük ízlés szerint barnacukorral, tehetünk bele szegfűszeget vagy fahéjat, de az ínyencek fekete kenyér héjával fogyasszák. Melegen és hidegen is kortyolgatható.

Szilveszteri itókák 

Variációk pezsgőre

Keverjünk össze hat citrom kifacsart levét, tíz dekagramm cukorral, majd tegyük tűzre, és addig hevítsük, míg a cukor elolvad. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Vágjunk cikkekre kér darab zöldalmát, vájjuk ki a magházát, majd szeleteljük fel vékony kis szeletekre. Tegyük egy tálba, öntsünk hozzá két liter jó minőségű almalevet, keverjük hozzá a cukros szirupot, tépkedjünk bele egy csokor friss menta levelét, és öntsük nyakon két liter jéghideg pezsgővel, majd töltsük poharakba.

Szép és mutatós koktéllal a Kir Royal, ezzel fogadhatjuk vendégeinket, ha egy magas szárú pezsgőspohár aljára öntünk egy-két evőkanálnyi feketeribiszke szörpöt (cassis), majd óvatosan, hogy a gyöngyöző pezsgő ne keveredjen el a szörppel, öntsük fel jéghideg száraz pezsgővel. Extra látványt is adhatunk a koktélunknak úgy, hogy a jégkocka tartóba egy-egy szem málnát, epret, zöldcitromszeletet vagy akár friss mentalevelet teszünk, majd felöntjük vízzel és megfagyasztjuk. Az ital szervírozásakor tesszük a pohárba.

Szilveszteri itókák 

Gyümölcsöket a bólés tálba

Bodzás bóléhoz: vágjunk kis darabokra egy érett ananászt, egy darab meghámozott grapefruitot, 2-2 darab narancsot és mandarint, valamint egy darab zöldalmát. Szeleteljünk fel vékony kis szeletekre 1 db zöldcitromot és vékony csíkokra 1-1 ág friss menta vagy bazsalikomlevelet. Tegyük nagy üvegtálba, majd öntsünk rá 1 dl triple sec-et, 1 dl fehérrumot szórjunk rá pár evőkanál porcukrot és keverjük óvatosan össze. Tegyük hűtőszekrénybe legalább fél napra. A vendégek érkezése előtt keverjünk hozzá 2 dl bodzaszörpöt és 2 üveg száraz jéghideg pezsgőt.

Ha alkohol nélkül szeretnénk elkészíteni, akkor öntsünk rá több bodzaszörpöt, és öntsük fel ásványvízzel.

Vörös ördög változatához tegyünk bogyós gyümölcsöket, epret, málnát, feketeribizkét, meggyet egy nagy bólés tálba (használhatunk mélyhűtött gyümölcsöket is), öntsünk rá konyakot, meggylikőrt, hogy épp ellepje, majd szórjunk rá ízlés szerint porcukrot. Reszeljünk rá egy zöldcitrom héját és csorgassuk rá a levét is. Hagyjuk állni pár órán keresztül. Mielőtt szervíroznánk, öntsünk hozzá egy üveg félédes vörösbort és egy üveg jéghideg rozé pezsgőt.

Tegyük az italos asztalra, helyezzünk mellé üvegpoharakat és hagyjuk, hogy a vendégek maguknak szedjenek kedvükre belőle.

Czifra István szakácsmester könyvéből, 1840.

Tajtékos forró bor

„Tégy rézlábasba négy tojást, ’s négy tojás sárgáját, önts hozzá lassan két itcze Rusti bort,
azután szürd keresztül szitán, hogy a’ tojás csirája benne maradjon:
adj hozzá tizenkét lat czukrot, egy kis darab fahéjjal együtt, tedd a’ tűzre,
és verd mind addig csinos seprőcskével,
míg sűrű tajtékosan fen nem száll-’s úgy add fel find’sában.”