Májusban jelenik meg a piacokon sokak kedvenc gyümölcse, az eper. Az édes piros bogyókból nemcsak édességek, de főételek és saláták is készülhetnek. Édes-savanykás íze jól érvényesül, különösen, ha száraz pezsgővel öblítjük le.

 

Az eper egészség gyümölcs, mert sok C-vitamin, folsav, kálium és rost van benne. Ellenben nincsen benne zsír, és kevés benne a kalória, így nem hizlal. Az eper íze elsősorban a termesztés módjától, a szüreteléskor elért érettségétől és a fajtájától függ. Nem a méret a lényeg, azaz a nagyobb eprek ugyanolyan ízletesek lehetnek, mint a kisebb szemek. Az eper fűszere a citromfű, a menta, sós ételekben rozmaringgal, balzsamecettel is kitűnő. Egy érdekesség: egy eperszemen átlagosan 200 magot lehet megszámlálni.

A szamócára - vagy annak a nemesített változatára, a földieperre - azt mondják, hogy a gyümölcsök királynője. Az eper - amely a rózsafélék családjába tartozik és az első tavaszi gyümölcsök egyike - üdítő és fiatalító a szervezet számára. Íze függ a termesztéstől, a talajtól és a betakarításkor elért érettségtől is. A vadon érő fajtája sokkal értékesebb ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kertben termesztett: a levelét gyógyteának is használják.

A konyhában az eper jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel: jól megy hozzá a citromfű, a bazsalikom, a rozmaring és a menta is.

Az édes pesztó megbabonázza az eperszemeket

Íme egy jó kis praktika. Tegyünk egy kőmozsárba egy csokornyi citromfű levelet, adjunk hozzá fél maréknyi pisztácia magot (nem sósat), morzsoljunk rá pár dekányi marcipánt, majd öntsük nyakon egy stampedli narancslikőrrel, valamint fél citrom és egy narancs kifacsart levével. Zúzzuk mártás állagúvá.

Habcsóktorta eperrel és édespesztóval

Négy tojásfehérjéből, 20 dkg cukorból egy teáskanál ecet segítségével verjünk kemény habot. Tegyük egy nyomózsákba, majd nyomjunk egy sütőpapírral borított tepsire tenyérnyi kör alakzatokat, úgy, hogy a belsejét is töltsük meg a habbal. Meleg, 120 fokos sütőben körülbelül egy órán keresztül szárítsuk. Ha elkészült az alap, akkor pakoljuk meg eperszemekkel és csorgassuk meg édes pestóval.

Csábító eperszemek csokoládéba mártva

Egy másik egyszerű, csábító megoldás a csokoládéba mártott eperszem, amivel biztosan levehetjük a szerelmünket a lábáról. Nem kell más, csak egy kis lábas, amibe csokoládét (lehet fehér is) tördelünk. Vízgőz fölé helyezve megolvasztjuk, és eperszemeket mártogatunk bele - tuti a csábítás.

Csábító eperszemek csokoládéba mártva

A túrós rétest is meg lehet babonázni a töltelékbe kevert eperszemekkel, az elkészült rétest pedig nyakon önteni frissen készített eperöntettel. Nem kell mást tenni, mint a megmosott szamócára kevéske citromleves csorgatni, ízesíteni porcukorral vagy mézzel, és a gyümölcsöt mixerben összetörni. Finomlyukú szitán passzírozzuk át - és máris mehet tálaláskor a forró rétesre.

Az eper rozmaringos cukros szirupban áztatva is fenséges. Ehhez egy kis lábasba öntsünk két deciliter vizet, tegyünk bele egy pohárnyi cukrot és másfél decinyi tokaji aszút. Fűszerezzük egy vaníliarúddal, pár csepp citromlével, egy ág rozmaringgal és pár levél bazsalikommal. Forraljuk néhány percig, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a megmosott eperszemeket, és fél óra múlva tálaljuk üvegkelyhekbe.

Bazsalikomos eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,2 kg eper
  • 500 gr befőző cukor
  • 2 db citrom
  • 8-10 levél friss bazsalikom

Megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Tegyük egy lábasba, majd keverjük össze a befőző cukorral. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, forrástól számított 3 perc múlva reszeljük bele a citromok héját, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott bazsalikom levelet is. Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt.

Azonnal zárjuk le, majd pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk. Pár perc elteltével máris bepakolhatjuk az éléskamránkba.

Csirkemellbe göngyölt zöldspárga

Hozzávalók:

  • 4 darab csirkemell filé
  • 2 csokor zöldspárga
  • 2 ág friss kakukkfű
  • darált bors
  • 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1 pohár natúr joghúrt

Vágjuk kétfelé a csirkemelleket úgy, hogy a filéből két nagy szeletet kapjunk. Kissé klopfoljuk meg, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá a kakukkfű levelekből és szórjuk meg sóval.

Tisztítsuk meg a spárgákat, majd dobjuk forrásban lévő sós vízbe. Főzzük két percig, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk míg kihűl, majd szűrőedényben csepegtessük le jól.

Vágjuk kétfelé a leforrázott spárgaszálakat, majd 5-6 darabot tegyünk a befűszerezett csirkemellek közepére. Göngyöljük fel és tegyük egy olívaolajjal megcsorgatott tűzálló edénybe. Kanalazzunk a tetejére a natúr joghurtból, majd előmelegített sütőben 160 fokon 20-25 perc alatt süssük készre.

Köretnek hozzá epres spárgát készítsünk!

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben egy evőkanálnyi vajat, majd a leforrázott és három centis darabokra vágott spárgát dobjuk egy-két maréknyit bele.

Erős lángon pirítsuk, közben daráljunk rá borsot, majd tegyünk hozzá egy maréknyi megmosott epret. Tépkedjünk rá bazsalikomleveleket és csorgassunk rá pár csepp balzsamecetet. Keverjünk rajta egyet, majd azonnal tálaljuk a megsütött spárgás tekercsek mellé.

Vigyázzunk csak hirtelen pár percig süssük, mert az eper hamar széttörik. Elég ha csak jól átforrósítjuk a köretet.