Budapestről fél óra alatt el lehet jutni Szigetmonostorra, ahol szinte megáll az idő. Idilli környezet a pihenésre, kikapcsolódásra, romantikára, finom falatokra és a közös főzésekre. Kóstolót hoztam nektek!

Tudjátok, az én szakmám olyan, mint a jó papé, holtig lehet tanulni. Ha csak átmegyek a szomszédba, már leshetek el olyan trükköket, ízeket és falatokat, amit én teljesen másképp csinálok. Sosem tartottam égőnek, hogy tanuljak másoktól, így kerültem a Rosinante Fogadó konyhájára.

Rosinante

Elhagyva Budapestet vágytam egy olyan helyre, ahol kicsit lelassulhatok, élvezhetem a csendet és a nyugalmat. A  fogadót  körülölelő  Duna-Ipoly Nemzeti  Park védett természeti környezete népszerű kirándulóhely a természet kedvelőinek. A part menti sávok, félszigetek, a Duna rövid holtágai és a belső részek homokos foltjai több mint 50 madárfajnak és számos fokozottan védett növénynek adnak otthont. 

Rosinante Fogadó és a FINOmÁNIA rendszeres főzőtanfolyamain mindenki részt vehet. Együtt dagaszthatnak, keverhetnek, kavarhatnak Gál Zsolt konyhafőnökkel. Érdemes a tanfolyamra váltóruhát hozni, mert az esemény kétnapos. Az első nap délután nekilátunk a vacsora előkészítéshez, majd szépen sorjában el is készülnek. Addigra épp megéheztünk. A szépen megterített asztal mellett módunkban áll élvezni az ízeket és beszélgetni az élet nagy dolgairól. Remek csapatépítő program!

A mostani program fő témája a rendhagyó lekvárok készítése. Szíven csücske a befőzés, dunsztolás, az üvegbe zárható finom és érdekes lekvárok készítése.  A főzés helyszíne egy félig nyitott szabadtéri konyha. Ami erre a célra lett kialakítva. Legjobb, mert jár a levegő, nincs bezártság érzete az embernek, és a legjobb fotókat is természetes megvilágítás mellett lehet elkészíteni. Körülbelül tízen állunk az asztal mellett. Mindenki kap egy kötényt, szakácssapkát, és egy-egy helyet a színes vágódeszkáknak. Neki is állunk az első fogásnak.

Bazsalikomos paradicsomos bruschetta házi bagettel

Egy igazi nyári vendégváró harapni való fogás. A nap érlelte paradicsomok csumáját ki kell vágni éles késsel, majd forrásban lévő vízbe dobjuk. Egy perc elteltével jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük át. Ezzel a módszerrel könnyedén le tudjuk húzni a paradicsomok héját. nem marad más hátra, csak négyfelé vágjuk, a magjait kiszedjük és a felesleges levet amit engedett jól lecsepegtetjük. A szűrőben maradt jóízű paradicsom levét ha gézanyagon átszűrjük, remek alapanyag a fehér paradicsomleves készítéséhez.

Bazsalikomos paradicsomos bruschetta házi bagettel

A kimagozott paradicsomokat kis kockákra felvágjuk, hasonlóan pár fej fokhagymát és lilahagymát aprítunk. Pár kanál olívaolaj kerül egy nagy serpenyőbe, ebbe megfonnyasztjuk a hagymaféleségeket, majd bele kerül a paradicsomkocka. Frissen metélünk rá bazsalikomlevelet, majd darálunk rá borsot. A kenyér elkészültéig hűtőben jól lehűtjük.

A bagetthez tálakba kimérjük a lisztet, az élesztőt félmaréknyi porcukorral jól összedolgozzuk. Az élesztő a cukor hatására folyóssá válik, így nem szükséges kovászt készíteni, vagy az élesztőt tejben felfutatni.  Séfünk szerint a kenyértészta elengedhetetlen hozzávalója a langyos vízben elkevert só és az ecet. Az ecet hatására megváltozik a liszt tulajdonsága, és finomabb állagú kenyeret tudunk dagasztani.

A négy nagy tálba elosztott hozzávalónak neki is álltunk. Mindegyik tálat birtokba vett egy-egy főzni vágyó lelkes vendég. Dagasztottuk, gyúrtuk keményen, liszteztük az asztalt, majd több kisebb cipót formáztunk belőle. Egy órányi kelesztés után, a cipókat vékonyra nyújtottuk és felgöngyöltük vékony hengerré. A tetejére olajos magok kerültek, és még kelesztettük rövid ideig. Sütőbe téve ropogósra sütöttük. Amikor kihűlt, felszeleteltük, és így került rá a fűszeres paradicsomsaláta. Ez lett az előételünk.

Chilis barack chutney grillezett csirkemellel

A főszereplő a barack, amiből fűszeres mellkiegészítő készült. A mézédes barackokat szintén forrásban lévő vízbe dobtuk, a bőre egyszerű lehúzása miatt. Kimagozás után apróra kockáztuk. Egy emberes erejű chili paprika méregfogát éles késsel kimetszettük, majd felmetéltük vékony csíkokra. Serpenyőbe csepegtetett forró olívaolajban sült illatossá, amibe szórtunk barnacukrot. Amikor a paprika és a cukor karamellizálódott öntöttük rá a barackkockákat. Őrölt fahéj dobott az ízén amit rászórtunk még. Pár percig rotyogott és el is készült hamar.

A csirkemelleket meghintettük fahéjjal, beburkoltuk szalonnával, majd a sütőben pirult meg.

A köret ehhez a finomsághoz vízben kifőzött, pirított mandulába és apróra összevágott zellerlevélbe forgatott panádli készült.

Desszert, amivel elcsábultunk: tárkonyos rebarbara chutney krémessel

Gál Zsolt elővett egy habszifont, majd mindenki kanalába nyomott ki belőle egy kupacnyi krémet. Mennyei és habkönnyű krémes tölteléke volt benne. Az igazi vaníliával, tojások sárgájával, cukorral és keményítővel felfőzött sárgakrém, amit hígított tejszínnel került a szifonba. A leveles tésztákat kerekre kiszaggatta, sütőben aranysárgára sütött, majd krémet nyomott a közepébe. Melléje kanalaztuk a tárkonyos kompótot.

A rebarbara szárait éles krumpli pucoló szerszámmal lehúztuk, egy centis darabokra felvágtuk. Egy nagy lábasban mézet hevített, belekerült a rebarbara, majd az apróra összezúzott tárkony. Pár perc főzés után a frissen összevágott mentalevéllel tettük még felejthetetlenebbé.

Másnapi desszertünk a csőpohárban szervírozott sárgadinnyevelő

Első hallásra semmilyen érdekességet nem fedeztem fel a desszertünk nevében. De gondoltam, egyszerű sárgadinnyével nem ússzuk meg.

Zsolt egy nagy marék zöldbors összevágására kérte meg az egyik főzni vágyó vendéget. Éles kése alatt a deszkán aprította. Többiek kibelezték a dinnyét, majd a mézédes húsát kis kockákra vágták. Egy nagy lábasban forrósodott a méz, amibe belekerült a felaprított zöldbors, és a metéltre felvágott gyömbér. Amikor jól kioldódott a fűszerek íze, hozzádobtunk pár szál apróra vágott friss illatos rozmaringlevelet. Ez után öntöttük hozzá a dinnyekockákat, jól összekevertük, majd szervírozásig hűlt a jégen.

Ebédre házi hamburger pirult a parázson, amit saját készítésű hamburgerzsömlékbe tettünk. Hajszálvékonyra vágott és ropogósra sütött krumpli szirom sült mellé.

A fűszeres mézbe áztatott sárgadinnyevelőt csőpohárba kanalaztuk, nyakon öntöttük egy-egy kortynyi kókuszlikőrrel, majd a tetejére kanalaztunk vanília fagylaltot. Finom volt!

Köszönet a Rosinante Fogadónak http://rosinante.hu/fozotanfolyam , hogy részt vehettem ezen a főző kurzuson. Nagyon jól éreztem magam!

Ajánlom a helyet azoknak, akik ki szeretnének kapcsolódni, akár egy jó kis főzés keretében, akik szeretnének finomat szép és nyugodt környezetben enni. Pihenni, lakodalmat vagy tréningeket tartani. Mindenkinek, aki szereti magát kényeztetni minden jósággal.