Gyere és ünnepeld velünk Svédország egyik legnépszerűbb ünnepét! Midsommar tiszteletére 2010. június 26-án szombaton ízletes svéd ételeket készítek 11:00 órai kezdettel az Örs vezér téri áruházban!

Midsommar az IKEA-ban!

Egy kis történelem:

Minden júniusban Svédországban megünneplik az év leghosszabb napját, a Midsommart. Midsommar napján a fiatal hajadon lányok 7 féle virágot gyűjtenek, amit a párnájuk alá raknak éjszakára, és megálmodják, kivel házasodnak össze. Az összegyűjtött virágok egy részéből koszorút készítenek maguknak, amelyet a nap folyamán viselnek.

Midsommar az IKEA-ban!

Felállítják a midsommarstångot, amely tradícionálisan nyírfából készül. Az ünneplők énekelnek, körbetáncolják a fát, miközben népzene szól. Ezt követően elkezdődik a lakoma, amely főtt újkrumpliból, heringből, valamint eperből áll. Kísérőül snapszot vagy sört fogyasztanak és hajnalig mulatnak.

A konyha nem pusztán a főzés színtere, hanem az otthon szíve, ahol a család általában a legtöbb időt tölti. Egy most végzett IKEA FAMILY kutatás eredményei megerősítették, hogy a családtagok fő találkozóhelye a konyha, ezért nagyon fontos, hogy a helyiség a méretétől függetlenül kényelmes és praktikus legyen. Praktikus tárolókkal, edényekkel, háztartási gépekkel, és más kiegészítőkkel a főzés élmény lesz!

Akárki kipróbálhatja az alábbi recepteket, könnyű elkészíteni, ízletesek és nagy sikerre számíthatnak. A receptekben leírt ételek legtöbb hozzávalói megvásárolhatóak az IKEA Svéd Finomságok Boltjában, és ha edényre, késekre, tálakra van szükséged, azokat is megveheted az áruházban.

Pácolt hering paradicsomos szószban

Hozzávalók:

  • 2 üveg hagymás pácolt hering
  • 1 üveg Bio paradicsomszósz
  • 1 csipetnyi Bio kakukkfű
  • 1 csipetnyi Bio citromsó
  • 1 csipetnyi Bio darált bors (ezeket a termékeket a földszinti Bio Shopban és a
    Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor friss kapor
  • só, darált bors
  • fél citrom leve
  • fél kg főtt apróburgonya

Midsommar az IKEA-ban!

Öntsd egy szűrőedénybe a heringet, majd várj vele, míg a szósz teljesen lecsepeg róla. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát. Közepes lángon pirítsd meg, majd szórd rá az összevágott kaprot, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a paradicsomszószt. Forrald jól össze, darált rá borsot, ha szükséges ízesítsd sóval és citromlével. Tálalás előtt melegítsd bele a leszűrt heringet. Vigyázz főzni nem szabad, mert szétesik a hal.

Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.

A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.

Midsommar az IKEA-ban!

Megkóstolhatjátok, és meg is vásárolhatjátok az áruház bodzaszörpét, amit mentásan citromszeletekkel készítek nektek.

Kapcsolódó link: