Január 17-18-én ismét együtt főzhetünk az IKEÁ-ban. Biotermékek vására lesz a fenntarthatóság jegyében.  Mostani főzőcskénkhez is biotermékeket használunk majd. Mivel hideg van és jól esnek a forró melegítő levesek, ezért olyan leves recepteket mutatunk be, melyeket könnyű elkészíteni és finomak is. Lazacos krumplileves készül ropogós sült hagymával, valamint kéksajtos brokkoli leves is, ezeket kóstolhatják meg az áruházba látogatók.

gyuri_a_szigeten_1

Hol lesz a főzés?

IKEA Budaörs, 2015. január 17-18. szombat-vasárnap, 10:00-18:00; keressetek a konyha osztályon.

Kedvcsinálónak a receptek, amiket kóstolhattok:

Lazacos krumplileves ropogós sülthagymával

Hozzávalók: 1 doboz sült hagyma, 20 dkg melegen füstölt lazac (ezeket a termékeket a Svéd Finomságok Boltjában megveheted), 1 kg burgonya, 1 szál póréhagyma, 3 dl tejszín, só, őrölt szerecsendió, 2 db bio zöldségleves kocka

Vágjuk kisebb kockákra a megtisztított krumplit, tegyük egy leveses fazékba. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy duplán ellepje. Sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval, tegyük hozzá a zöldségleves kockát és főzzük húsz percig. A megpuhult krumplit a főzőlevével együtt kézi botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza a tűzre és adjuk hozzá a kis kockákra felvágott pórét. Dúsítsuk tejszínnel, forraljuk öt percig, majd tegyük bele a pirított hagyma felét és a kisebb darabokra széttördelt lazachúst. Forraljunk még egyet rajta, majd tálaljuk leveses csészékbe. A tetejét szórjuk meg a ropogós sült hagymával. Pár csepp citromlével még pikánsabbá tehetjük.


Kéksajtos brokkoli leves

Hozzávalók: 1 csomag penészes kéksajt (ezt a terméket a Svéd Finomságok Boltjában megveheted), 1 kg brokkoli (lehet mélyhűtött is), 3 szem burgonya, 3 dl tejszín, só, őrölt szerecsendió, 2 db bio zöldségleves kocka

Szedjük rózsáira a brokkolit, a szár zsenge részeit is vágjuk kisebb darabokra. Mossuk meg alaposan, tegyük egy leveses fazékba és öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Adjuk hozzá a meghámozott és kisebb darabokra vágott burgonyát. Sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát is. Főzzük tíz percig, majd kézi mixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, morzsoljuk bele a kéksajtot, dúsítsuk tejszínnel és jól forraljuk ki. Tálaljuk leveses csészékbe, a tetejére szórhatunk ropogós sült hagymát.