Apukám semmit sem bíz a véletlenre. Ebben az évben a három bokor cukkini helyett hetet ültetett. A gondoskodásnak meg lett termése, napi egy taliga cukkini.

Elgondolkodom azon, milyen jó lenne ezekből a friss és zsenge zöldségből fogyasztani télen is. Sajnos az éghajlatunk ezt nem teszi lehetővé. Ilyenkor nyáron a dömping közepén kell megbirkóznunk  a hatalmas terméssel. Pár tipp mire is használható a cukkini.

Dömping

Citromos borjúval töltött cukkinik

Hozzávalók: 6 db alma formájú cukkíni, 30 dkg darált borjúhús, 2 db zsemle, 1 dl tejszín, 1 db citrom lereszelt héja, só, darált bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl tej, 2 evőkanál olívaolaj.

Vágjuk le a cukkinik tetejét, majd teáskanál segítségével vájjuk ki a közepét, és daráljunk rá borsot.

Tegyük a darált borjúhúst egy tálba, tegyük hozzá a tejbe beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket. Fűszerezzük darált borssal, a citrom lereszelt héjával, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével. Öntsük hozzá a tejszínt, majd jól dolgozzuk össze.

Töltsük meg a húsos masszával a kivájt cukkiniket, a levágott tetejét helyezzük vissza. Tegyük olívaolajjal kikent tűzálló tálba, öntsünk alá pár deciliternyi vizet, majd fedjük be jól alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és pároljuk 35-40 percen keresztül. Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le a fóliát róla, és süssük még öt percig.

Körítésnek kapor vagy snidlingmártást készítsünk hozzá.  Egy kis lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá 2 evőkanálnyi lisztet, keverjük jól össze, majd engedjük fel 3 deciliternyi meleg tejjel. Ha szükségesnek látjuk, még hígíthatjuk tejjel. Sóval, összevágott kaporral, vagy snidlinggel, kevéske őrölt fehérborssal és citrom levével ízesítsük. Egy deciliternyi tejszín hozzáforralásával még krémesebbé tehetjük.

Borjú a cukkiniben

További ötletek

Finom köret cukkiniból

http://kaldeneker.hu/receptjeim/koretek/bukszabarat-korites-zsenge-cukkinibol.html

Lasagne

http://kaldeneker.hu/receptjeim/sos-tesztak/138-cukkinis-lasagne.html

Pesztóval levesnek

http://kaldeneker.hu/receptjeim/levesek/pesztos-cukkinileves-pikansan-bazsalikomos.html

Sütinek sem piskóta

http://kaldeneker.hu/receptjeim/desszertek/cukkinis-sutemeny-zokdsegbol-finom-desszert.html

Savanyítani is lehet

http://kaldeneker.hu/kaldeneker/blog/181-savanyitsatok.html