Aki a természetbe megy kirándulni, vigyen magával kesztyűt és gyűjtsön be minél többet ebből az igen értékes gyom- vagy gyógynövényből. Finom leves készíthető belőle.

Nagypapám mesélte nagyon régen, mikor még kisgyerek voltam, hogy a háború alatti fogságban sokszor mentette meg az éhhaláltól a sokak által gyomnövénynek titulált csalán. Valójában gyomnövény, de egyben gyógynövény is. Mára kiderült róla, vértisztító hatású, magas a vastartalma és bővelkedik ásványi anyagokban is.

A tisztító csalán nem csak levesnek

Most érdemes belőle begyűjteni az egész évre valót. Olyan helyet keressetek, ahol nyugodt a természet, nem járnak autók, és nincs nagy por. A csalán zsenge leveleit szárával együtt szedjétek le, persze vastag kesztyűben, mert alattomos, nem adja meg könnyen magát, visszacsíp. A leszedett ágakat megszáríthatjátok sötét helyen, majd üvegbe zárva egész évben főzhettek belőle teát. Ha levesnek szeretnétek elkészíteni, alapos mosás után forrázzátok le, majd ha lehűlt, levesadagonként tegyétek zacskóba, és a mélyhűtőben tároljátok felhasználásig.

Én a leforrázott leveleket apróra összevágom, fokhagymán ledinsztelem, majd darált bors, szerecsendió kerül rá. Ezt füstölt sajttal, kecske- vagy tehéntúróval és tojássárgájával összekeverve töltöm meg a leveles tésztát. Vékony, a szokásosnál keskenyebb rétest formázok belőle, ezt még nyersen másfél centis darabokra vágom. Sütőlapra kerül és így meg a sütőbe. Remek vendégváró falat sül ki belőle.

A tisztító csalán nem csak levesnek

Csalánleves

Hozzávalók:

  • egy nagy csokor friss csalánlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 l tej
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt bors
  • 2 szem burgonya

A csokorba kötött csalánleveleket mossuk meg alaposan,  forrásban lévő vízbe mártsuk egy fél percig.  Csepegtessük, majd a leveleit szedjük le. Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és sistergésig hevítsük. Tegyük bele a leforrázott csalánleveleket és az összekockázott burgonyát. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük szerecsendióval, őrölt borssal és kevéske sóval. Főzzük legalább tíz percig, majd öntsük rá a tejet is. Forraljuk jól ki, majd merülő mixerrel pürésítsük.

A még forrásban lévő levesbe akár egész tojásokat is üthetünk, majd pár percig főzzük.

Szedjük levesestálakba és egy-egy evőkanál joghurttal tegyük még finomabbá.

Hozzá készítettem pesztós kenyértekercset

Egy csomag friss pizzatésztát széthajtottam, majd bazsalikompesztóval megkentem, megszórtam reszelt parmezán sajttal, majd felgöngyöltem. Kis darabokra szabdalva került a sütőlapra, majd a sütőbe.

A tisztító csalán nem csak levesnek

A tisztító csalán nem csak levesnek

Kapcsolódó link: