Csütörtökön is érdemes lesz a képernyőre tapadni, mert az RTL Klub Csak csajok című műsorában fügés ételeket készítünk. Segítőtársai Lilu és Südi Iringó leszenek. Figyeljetek!

Fügés receptek

Fügekosárkák

Tésztához: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 db tojás sárgája, 25 dkg liszt.

Töltelékhez: 5 dkg marcipánmassza, fél dl tej, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 3 evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg darált mandulabél, 1 evőkanál rum, 8-10 db füge, 2 evőkanál citromlé.

Fügekosárka
A tésztához tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, tegyük hozzá a porcukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk körülbelül öt percig, majd csorgassuk bele a tojások sárgáját, és kis adagokban dolgozzuk hozzá a lisztet. Kapcsoljuk le a gépet, öntsük a tésztát liszttel meghintett deszkára és gyúrjunk belőle cipót. Tegyük egy tányérra és legalább fél órán keresztül pihentessük hűtőszekrényben.

Nyújtsuk ki fél centi vékonyságúra lisztezett deszkán a tésztát, majd béleljünk ki vele vajjal kikent és liszttel meghintett kosárkaformákat (használhatunk muffin, vagy pudingformákat is). A felesleges tésztát a forma széleinél késsel vágjuk le.

A töltelékhez vágjuk kis darabokra a marcipánmasszát, tegyük egy keverőtálba, öntsük rá a felforrósított tejet, majd várjunk vele míg megpuhul és utána keverjük simára. Tegyük hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat és a hideg vajat. Elektromos habverővel habosítsuk tíz percig, míg könnyű és krémes nem lesz.

Öntsük bele a tojást, rumot és citromlevet, keverjük jól össze, utána kis adagokban dolgozzuk hozzá a darált mandula, liszt és a keményítő keverékét.

Töltsük meg a kibélelt formákat háromnegyedig a mandulás krémmel, tetejére helyezzük a cikkekre feldaraboltfűgét. Tegyük sütőlemezre és forró sütőben 150-160 fokon süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.

Ha elkészült még melegen kanalazhatunk rá vanília fagylaltot és azonnal szervírozzuk. Ha kihűlt a formából könnyen kivehetjük, és tányérokon tálalhatjuk.

Fügekosárkák
Leveles tésztában, Gorgonzola sajttal, és pesztoval megsütve, igazi vendégváró csemege

Sonkába göngyölt füge

Hozzávalók: 15 dkg márvány sajt, 4 nagyobb szem füge, 8 szelet pármai sonka, 10 dkg rukola saláta, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, darált bors.
Sonkába göngyölt füge
Mossuk meg alaposan a rukola leveleket jéghideg vízben, majd tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le jól. Tegyük egy műanyag dobozba, és legalább fél órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy friss és ropogós legyen.

Tálalás előtt tegyük egy salátástálba, csorgassuk meg olívaolajjal és balzsamecettel, daráljunk rá borsot, és óvatosan keverjük össze.

Vágjuk be a tetejénél a fügét, majd a közepébe trgyünk pár darab apróra tört sajtot. Tálaláskor tegyünk egy nagy maréknyi beízesített rukola salátát egy nagy tányér közepére, tetejére illesszük a fügét, majd az egészet tekerjük körbe pármai sonkával. Tetejére darálhatunk még borsot, és csorgathatunk rá olívaolajat. Kínáljunk hozzá friss focaccia kenyeret.

Fügés focaccia

Hozzávalók: 35 dkg fehér búzaliszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 20 dkg füge, 1 ág rozmaring.
fuges-focaccia
Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt, sót, cukrot. Csorgassunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet is. Dagasszuk addig, míg a kenyértészta az a dagasztóedény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, majd terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét újunkkal szurkáljuk meg, úgy hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén. Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, majd helyezzük rá a felszeletelt fügét. Szórjuk meg rozmaringlevelekkel, és kelesszük még legalább 15 percen keresztül.
Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. ha elkészült még melegen kockázzuk fel, és melléje kínáljunk padlizsánkrémet, vagy tálkákban olívaolaj és balzsamecet keverékét. A frissen kisült kenyér élménye mindenkit meg fog babonázni.

Kapcsolódó linkek: