A piacokon már kedvező áron lehet vásárolni a téli savanyúságok alapanyagait. Ebben a pénzszegény időben érdemes nekilátni a téli spájzolásnak. Uborka, cukkini, paprika, paradicsom és pár csokor friss fűszer kell az eltevésükhöz.

Pikáns savanyúság

Hozzávalók: 6-8 db kisebb méretű eltenni való uborka, 1 db kisebb sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanálnyi só, 3 evőkanálnyi cukor, 2 dl fehér borecet, 2 teáskanálnyi mustármag, 1 teáskanálnyi kurkuma, 6-8 szem egészbors.

Pikáns savanyúság


Az uborkákat mossuk meg alaposan, a sárgarépát tisztítsuk meg. Uborkagyalunk szeleteljük fel hosszúkásan.Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott, és pároljuk pár percig. Öntsük hozzá az ecetet, adjunk hozzá félliternyi vizet, a cukrot, sót, egész borsot, mustármagot és kurkumát. Érdemes a levet megkóstolni, és ha szükséges utólag ízesíteni saját ízlés szerint. Forraljuk fel, majd tegyük bele a leszeletelt uborkát és répát. Vegyük le a tűzről, és töltsük befőttes üvegekbe. Zárjuk le jól. Pár nap elteltével már fogyasztható is. száraz hűvös helyen sokáig eltertható.

Grillezett lazacszelet tetejére tálalva is fogyaszthatjuk.

 

Kovászos uborkaKovászos uborka


Hozzávalók: 2-3 kg apró kovászolni való uborka, 2 liter víz, 4 evőkanál durvaszemcsés só, 1 csokor kapor, 2 szelet kenyér.

Mossuk meg alaposan több vízben az uborkákat. A felületén lévő szúrós szőröket dörzsöljük le róla. Az uborkák két végét vágjuk le, majd a végeinél mindkét irányban hosszában vágjunk bele.
Tegyük a megmosott kaprot egy körülbelül 2-3 literes öblösüveg aljára, majd a tetejére szépen sorjában sorakoztassuk a bevágott uborkákat. Ha az üveg megteli a tetejét zárjuk le a kenyérszeletekkel.
Kanalazzuk a sót egy fazékba, öntsünk rá két liternyi vizet, majd keverjük addig, míg a só fel nem oldódik.
Töltsük meg az uborkákkal telerakott üveget a sós lével, az üveg tetejét fedjük le egy kistányérral, majd tegyük egy napra napos helyre. Körülbelül két nap elteltével vegyük le a tetejéről a kenyeret, majd tegyük hűtőszekrénybe.
Jéghidegen fogyasszuk.

Zöldséges zakuszka


A vegetáriánus csodafalat, nemcsak hideg téli estékre. A zakuszka kiváló, egészséges étel, többnyire vacsorára szokták fogyasztani, pirítósra kenve. Van, aki tesz rá felvágottat, sajtot is, azonban influenzás időszakban apróra vágott fokhagymával fogyasztva igen egészséges.
Aki nem szereti a padlizsánnal, babbal, gombával, vagy akár sárgarépával is készítheti. Egyesek szerint bolgár (balkáni), mások szerint örmény eredetű a zakuszka, amely romániában nagyon közkedvelt, de egyre jobban hódít már nálunk is.


Hozzávalók: 2 kg padlizsán, 2 kg paradicsompaprika, másfél kg vöröshagyma, 2 evőkanál só, 5-6 dl étolaj, 1 l paradicsomlé, 4 db babérlevél, 2 db cukkíni, 2 ág friss bazsalikom.

Zöldséges zakuszka

A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna lesz, közepe pedig puha. Ha kihűlt szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkínit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is. Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig még a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet! Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.

A szépen sorjában eltett savanyúságok, akár a konyhánk dísze is lehet